Home/Hoe verschilt professioneel boksen van het boksen dat op de Olympische Spelen wordt gedaan?

Hoe verschilt professioneel boksen van het boksen dat op de Olympische Spelen wordt gedaan?

Hoe verschilt professioneel boksen van het boksen dat op de Olympische Spelen wordt gedaan?

Inleiding tot boksen

Als liefhebber van boksen, vraag je je misschien af wat het verschil is tussen professioneel boksen en het boksen dat op de Olympische Spelen wordt gedaan. In deze blog zal ik proberen om de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee vormen van de sport te belichten.

Verschillende regelgeving

De regels in professioneel boksen en Olympisch boksen verschillen aanzienlijk. In professioneel boksen zijn de regels vaak afhankelijk van de promotieorganisatie, terwijl Olympisch boksen strikt wordt gereguleerd door de International Boxing Association (AIBA). Deze verschillen in regelgeving kunnen van invloed zijn op de tactieken die door de boksers worden gebruikt, evenals op de uitkomst van de wedstrijden.

Ronden en duur van de wedstrijd

Een ander belangrijk verschil tussen professioneel boksen en Olympisch boksen is de lengte en het aantal ronden in een wedstrijd. Professionele bokswedstrijden bestaan meestal uit 12 ronden van elk drie minuten, terwijl Olympische bokswedstrijden meestal uit drie ronden van elk drie minuten bestaan.

Soorten handschoenen

Ook het type handschoenen dat wordt gebruikt, verschilt tussen professioneel boksen en Olympisch boksen. Professionele boksers gebruiken meestal lichtere handschoenen, die minder bescherming bieden maar het gemakkelijker maken om harde stoten uit te delen. Olympische boksers dragen daarentegen zwaardere handschoenen die meer bescherming bieden.

Punten systeem

Het puntensysteem in professioneel boksen en Olympisch boksen is ook verschillend. In professioneel boksen worden punten toegekend op basis van het aantal treffers, terwijl in Olympisch boksen punten worden toegekend op basis van de kwaliteit van de stoten.

Training en voorbereiding

De training en voorbereiding voor professioneel boksen en Olympisch boksen zijn ook verschillend. Professionele boksers trainen vaak fulltime en hebben toegang tot de beste trainingsfaciliteiten en coaches, terwijl Olympische boksers vaak amateurs zijn die naast hun training ook nog andere verantwoordelijkheden hebben.

Wedstrijd frequentie

Professionele boksers vechten meestal maar een paar keer per jaar, terwijl Olympische boksers meerdere wedstrijden kunnen hebben gedurende de Olympische Spelen. Dit betekent dat Olympische boksers minder tijd hebben om zich voor te bereiden op elke tegenstander, wat hun strategie kan beïnvloeden.

Compensatie

De compensatie voor professioneel boksen en Olympisch boksen is ook heel verschillend. Professionele boksers kunnen miljoenen verdienen voor een enkele wedstrijd, terwijl Olympische boksers meestal geen financiële compensatie krijgen voor hun deelname aan de Spelen.

Conclusie

Hoewel professioneel boksen en Olympisch boksen veel gemeen hebben, zijn er ook belangrijke verschillen. Deze verschillen kunnen invloed hebben op de ervaring van zowel de boksers als de toeschouwers. Ongeacht deze verschillen, is het duidelijk dat zowel professioneel boksen als Olympisch boksen vereisen dat de boksers over een hoge mate van vaardigheid, vastberadenheid en fysieke conditie beschikken.

Schrijf een reactie