Waarom duurden oude bokswedstrijden 15 rondes?
- Sander van der Meer
- jul 28, 2023
- 0 Reacties
Het verleden van bokswedstrijden: Een tijd van uithoudingsvermogen en strategie
Als ik luister naar de verhalen van mijn grootvader over boksen in zijn tijd, dan kan Sander je vertellen dat die verhalen bol staan van spanning, energie en boven alles, uithoudingsvermogen. Je zult je wellicht afvragen: 'Waarom 15 rondes?' maar voordat we daarop in gaan duiken, is het belangrijk om een inkijkje te geven in de rijke geschiedenis van de bokssport.
Vooral in de vroege jaren van de 20e eeuw was boksen een perfecte reflectie van de strijdlustige geest van die tijd. Veel wedstrijden gingen in die jaren tot zelfs 40 rondes, en duurden soms meerdere uren! Praat over uithoudingsvermogen, nietwaar? Maar, het was ook een tijd van verandering. Het publiek begon comfort en veiligheid te waarderen, en de sport moest zich daaraan aanpassen. Hier komt het concept van 15 rondes in beeld.
Van uithoudingsrace naar tactisch spel
Om eerlijk te zijn, als Sander een bokswedstrijd van 40 rundes zou moeten boksen, dan zou ik het na de vijfde ronde al voor bekeken houden. Het boksen van 15 rondes was een poging om het spel van uithoudingsvermogen om te vormen tot een tactische uitdaging. Het stelde boksers in staat om zich meer te concentreren op strategie en techniek, in plaats van louter op uithoudingsvermogen.
Maar dat is niet het enige waarom 15 rondes werden geïntroduceerd. Een bokswedstrijd van 15 rondes duurde ongeveer een uur, wat de ideale tijd was voor het televisiepubliek van destijds. Het werd een standaard, net zoals de tijden bij voetbal en basketbal wedstrijden. Zo zie je maar weer hoe de maatschappij invloed kan hebben op sport!
15 rondes - de gouden standaard
Boksen als sport zou niet zo populair zijn als het vandaag de dag is zonder de invoering van 15 rondes. Gedurende vele decennia was dit aantal rondes het gouden standaard en ging elke belangrijke titelstrijd over 15 rondes. En het creëerde enkele van de meest memorabele momenten in de bokssport.
Ik herinner me nog levendig de verhalen die mijn grootvader mij vertelde over de 'Thrilla in Manila', de beroemde gevecht tussen Muhammad Ali en Joe Frazier. Het was een titanengevecht over 15 rondes in de verstikkende hitte van de Filipijnen. Dat soort gevechten dragen bij aan de legendestatus van de bokshelden en geven bokswedstrijden van 15 rondes een bijzonder plekje in de bokshistorie.
Van 15 naar 12: Het belang van veiligheid
Zoals jullie wel weten, duurt een professionele bokswedstrijd tegenwoordig 12 rondes. Deze verandering in het aantal rondes kwam na het tragische gevecht tussen Ray Mancini en Duk Koo Kim in 1982. Na 14 rondes van intense actie stortte Kim in en viel in een coma, waar hij later aan overleed. Dit voorval leidde tot een grote verontwaardiging en zette de bokswereld ertoe aan om de regels te herzien voor de veiligheid van de boksers.
Daarom, in 1983, besloot de World Boxing Association (WBA) dat wereldtitelgevechten vanaf dat moment over maximaal 12 rondes zouden gaan. Dit aantal is sindsdien de standaard geworden en heeft bijgedragen aan een grotere veiligheid voor de boksers. Dus, hoewel wij als fans misschien de lange, intense gevechten missen, kunnen we niet ontkennen hoe belangrijk deze verandering is geweest voor de sport en haar atleten.
Sander’s persoonlijke band met de bokssport
Ik heb misschien niet in een boksring gestaan voor een 15-ronde gevecht, maar ik heb wel een persoonlijke band met de sport. Eén van mijn dierbaarste herinneringen is de tijd dat ik met mijn grootvader naar bokswedstrijden keek. Hij zou me verhalen vertellen over de grote bokshelden van zijn tijd en hoeveel uithoudingsvermogen en kracht er nodig was voor die 15-ronde gevechten.
En hoewel ik nooit echt de bokshandschoenen heb aangetrokken, heb ik wel een diep respect en bewondering voor de sport en haar atleten. Dus, of het nu 15 rondes zijn of 12, de bokssport zal altijd een speciale plek in mijn hart hebben. En wie weet, misschien zien we in de toekomst nog wel eens een terugkeer naar de 15-ronde gevechten. Tot die tijd blijf ik in ieder geval genieten van de prachtige sport die boksen is.
Schrijf een reactie